Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Οι επιδράσεις των Αξιών στην Κοινωνική Έρευνα



Οι αξίες αποτελούν κρίσεις και δηλώσεις για τον οποίο τρόπο με τον οποίο τα πράγματα πρέπει να λειτουργούν. Όλοι οι ερευνητές έχουν αξίες και αυτές διαφοροποιούνται ανάλογα με το επιστημονικό παράδειγμα. Λειτουργούν συνήθως ως γνώμες και όχι ως ελεγχόμενες προτάσεις. Επίσης μπορούν να λειτουργήσουν ως μέσο ισχυρής προκατάληψης αφαιρώντας εντελώς την έννοια της αντικειμενικότητας.

Έρευνα και αξίες
Έρευνα απηλλαγμένη αξιών (value-free) — ΘΕΤΙΚΙΣΤΕΣ- Ως μέσο για την επίτευξη της αντικειμενικότητας και της δεοντολογικής/ηθικής ουδετερότητας.
Έρευνα «εμποτισμένη» με αξίες (value-full) — ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ – Με στόχο την δημιουργική φύση της έρευνας. Η λίστα αξιών αποτελεί το μέσο «επιλογής» εννοιολογιών και διεξαγωγής έρευνας.

Επιδράσεις των Αξιών στην Κοινωνική Έρευνα
1. Τα διαφορετικά επιστημονικά παραδείγματα που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές αξίες και πεποιθήσεις (είτε ρητά, είτε υπόρρητα) ενυπάρχουν στις κοινωνικές επιστήμες.
2. Δύο ή περισσότερα διαφορετικά επιστημονικά παραδείγματα μπορεί να έχουν «συμβατές» αξίες και πεποιθήσεις αναφορικά με συγκεκριμένα ερευνητικά θέματα αλλά ασύμβατες αξίες και πεποιθήσεις για άλλα πιθανά πεδία έρευνας.
3. Στα πεδία όπου οι πεποιθήσεις είναι ασύμβατες, μπορεί να υπάρξει έντονη σύγκρουση/διαφωνία μεταξύ των υποδειγμάτων. Αυτές αφορούν την συμβατότητα του θέματος μελέτης, την καταλληλότητα της υπόθεσης εργασίας και της ερμηνείας των αποτελεσμάτων.
4. Τα ευρήματα και τα κοινωνικά φαινόμενα που προφανώς μπορεί να είναι σημαντικά για τους «ακόλουθους» ενός επιστημονικού παραδείγματος, μπορεί να έχουν λίγη σημασία ή να σημαίνουν κάτι εντελώς διαφορετικό για ερευνητές ενός άλλου επιστημονικού παραδείγματος (το αποτέλεσμα της διαφορετικής ερμηνείας).

Πηγές: Kenneth D. Bailey «Methods of Social Research», 1994
Ιστότοπος socialpolicy.gr

Share/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθύμηση σχετικά με την υποβολή σχολίων:

Παρακαλείστε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή ενδέχεται ορισμένοι επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα ιστολόγια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται, μόνο ενώ και εφόσον, είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε την τρέχουσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...