Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Προσεγγίζοντας τη διά βίου μάθηση: χαρακτηριστικά Ενηλίκων και τεχνικές μιας ποιοτικής Διά Βίου Μάθησης (ΜΕΡΟΣ Α΄)



Προλογικά
Καθώς βιώνουμε ως χώρα κρίσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς της κοινωνικής μας ζωής και αντιμετωπίζουμε προκλήσεις μέσα σε ένα δυσμενές πλαίσιο για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα σύνθετο τοπίο, όπου οι πιέσεις είναι διαρκείς και επηρεάζουν σημαντικά τον κοινωνικό και κοινωνικό ιστό της.
Ως εκ τούτου γίνεται επιτακτική η ανάγκη μετασχηματισμού του αναπτυξιακού μοντέλου που εφαρμόζει η Ελλάδα, ενώ η Δια Βίου Μάθηση και η στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας αναδεικνύονται σε καθοριστικό παράγοντα, που μαζί με άλλες προϋποθέσεις, αναμένεται να διευκολύνουν την αναπτυξιακή τροχιά.
Η δια βίου μάθηση, αφορά ένα ευρύ πλαίσιο δραστηριοτήτων και παραμέτρων, οι οποίες συνθέτουν στην ουσία ένα ολόκληρο παιδευτικό και πολιτισμικό σύμπαν. Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη της αφορά στην πολύπλευρη καλλιέργεια της προσωπικότητας του πολίτη. Ταυτόχρονα όμως, δεν νοείται αποκομμένη από το οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο μέσα στο οποίο υλοποιείται και αναπτύσσεται η παραγωγική και επαγγελματική δραστηριότητα. Έχοντας υπόψη τις παραπάνω αρχές, στην παρούσα εισήγηση θα γίνει προσπάθεια προσέγγισης, αρχικά των χαρακτηριστικών των ενηλίκων εκπαιδευομένων, και ακολούθως των τρόπων με τους οποίους η δια βίου μάθηση θα μπορούσε να γίνει ποιοτικότερη.

Γενικότερος σκοπός της Δια Βίου Μάθησης
Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας η δια Βίου Μάθηση θα γίνεται όλο και πιο απαραίτητη για την παγκόσμια οικονομία. Έτσι, για όσους επιλέξουν να εκπαιδεύονται και να επαναπροσδιορίζουν τις γνώσεις τους, τα οφέλη θα είναι μεγάλα. Θα συνεχίζουν την καριέρα τους περιορίζοντας τον κίνδυνο της ανεργίας και θα είναι σε θέση να επιλέξουν ακόμα και καλύτερη εργασία. (Holmes, 2006:210-213)
Τα παραπάνω μας βοηθούν στη διατύπωση του σκοπού της Δια Βίου Μάθησης. Σκοπός λοιπόν, της Επιμόρφωσης Ενηλίκων είναι να βοηθάει τους εκπαιδευόμενους στην απόκτηση κατάλληλων δεξιοτήτων προκειμένου να οδηγηθούν στην αυτοβελτίωση, στη μεγιστοποίηση των επιλογών τους, ώστε να ζουν σε αρμονία με το περιβάλλον τους και να αποκτήσουν ευελιξία επαγγελματική και προσωπική. (Χαρίτου, 2005: 9-12)
Επιπλέον, σκοπός της Δια Βίου Μάθησης είναι η απεξάρτηση εκπαιδευτικών και εκπαιδευομένων από κάποιες ποιοτικές προδιαγραφές. Από την επισκόπηση του έργου των θεμελιωτών της εκπαίδευσης Ενηλίκων προκύπτει ότι δεν υπάρχει ένας κοινά αποδεκτός κορμός σχεδιασμού ποιότητας τέτοιων προγραμμάτων. (Κόκκος, 2005: 89-94). Παρόλα αυτά όλο και περισσότεροι συμφωνούν ότι το είδος αυτής της εκπαίδευσης πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ενηλίκων εκπαιδευομένων, βάσει των οποίων πρέπει να γίνεται και ο σχεδιασμός του εκάστοτε προγράμματος. Αυτό υποστηρίζεται, διότι ο ενήλικας εκπαιδευόμενος διαφοροποιείται από το μαθητή - παιδί. Προκειμένου, λοιπόν, να είναι αποτελεσματικός ένας διδακτικός σχεδιασμός Εκπαίδευσης ενηλίκων, οφείλει να λάβει υπόψη αυτά τα χαρακτηριστικά, τα οποία θα παραθέσουμε παρακάτω.
(συνεχίζεται...)

Κλαδά Νεκταρία
Φιλόλογος, Μετεκπαιδευθείσα στη Διδακτική και Αξιολόγηση,
Εργαστηριακός Συνεργάτης ΑΣΠΑΙΤΕ,
Αξιολογήτρια στο ΕΚΕΠΙΣ
Πρακτικά πανελλήνιου συνεδρίου, τόμος Β', "Η Ποιότητα στην Εκπαίδευση: Τάσεις και Προοπτικές", σελ.90-91

Share/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθύμηση σχετικά με την υποβολή σχολίων:

Παρακαλείστε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή ενδέχεται ορισμένοι επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα ιστολόγια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται, μόνο ενώ και εφόσον, είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε την τρέχουσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...